Latest news

Inauguration of the Louvre-Lens museum

04.12.2012

Back

Fluid, spacious, aerial. The new Louvre-Lens Museum (Pas-de-Calais region), inaugurated on Tuesday 4 December 2012, plays on its transparency. A blend of concrete, aluminium and glass, it forms a succession of five buildings with light reflecting facades. Glass roofs allow light to stream in.

"Architects from the Japanese Sanaa agency managed to hide all the technical aspects of the building” applauds Joel Jakuboszczak, Project Manager at Eiffage Construction. “Visitors don’t see any cables, sheaths or pipes. The entrance hall is the only space that actually has pillars. Work of exceptional quality!”

Eiffage Construction was selected to carry out the major construction works and in particular the basement areas of the building, including the museum's storage space, as well as sealing and network coordination.

Eiffage Energie was responsible for installing the heating, ventilation, and air conditioning systems as well as the fire protection system, and Eiffage Travaux Publics contributed to landscaping the huge 22-acre surrounding parkland.